Google+
Το Πεζούνι λαλεί: Έν είμαι ρομαντικός, ονειροπολος, κοντός. Έν είμαι ευγενικός αλλά ούτε τζε ψέυτης. Εν είμαι σοβαρός (συχνά), ακομπλεξαριστος, δυστιχισμενος. Δαμέ δεν γράφω ότι θέλεις και όπως θέλεις. Σεβάστου τον χώρο μου τζε αν θα διαβάσεις τι γράφω, να θυμάσε ότι διαβάζεις με δική σου ευθύνη

7.1.13

ΘΟΚ - Μαμά που πας

Ουλα εξεκινήσαν με την θκιά-πεζούνι  που είσεν ορέξεις τζε εσπούρταν μωρά. Εξέρετε εσείς ότι άμμα είσαι πολύτεκνος πιάνεις μούχτι εισιτήρια σε θέατρα και σε διάφορα άλλα δήθεν κουλτουριάρικα ηβεντς στην Κύπρο? Μάλιστα! Επειδή, λαλεί σου η κυβέρνηση, άμμα έχεις ένα σορο μωρά, εν να βρίσκεις τζε λίην ώρα να πηαίνεις θέατρα.
Τέσπα, έιχεν εισιτήρια για μιαν θεατρική παράσταση που ελέγετουν “Μαμά που πας” κάποιου κύριου Άντριου Μπέργκμαν. Λαλούν σου, πέζει η  Ντενίση μέσα σημαίνει εννάν καλό! Πάμε να το δούμε (α νε, εντζε μούχτις). Παρετώ εγώ τες γραφές μου τζε τα φυλοσόφκια, τζε πιάνουμε τον δρόμο για την χώρα οικογενειακός. Στον δρόμο λαλούν μου εν του ΘΟΚ. Μάλιστα..
Φτάνουμε. Δικλώ δεξιά, δικλώ αριστερά.
Εν ένας τόπος που έν εξαναπήα. Καινούργιος.
Το νέο θέατρο του ΘΟΚ, ενημερωνουν με.

Μα θώρε facade τζε κακόν. Ούλο γυαλήν με μεταλικά Ι-beams τζε cross bracings. Ενδιαφέρον, σκεφτούμε. Το 2003 εκάμαν παγκόσμιο διαγωνισμό για τούντο θέατρο (νε, ‘παγκόσμιο’ ταχα μου) τζε εκέρδισε το σχέδιο κάποιου Κυπριακού αρχιτεκτονικού γραφείου, του Kythreoti Architects. Μπένουμε μέσα τζε συνειδητοποιώ ότι έννεν κτίριο ότι νάνε. Για κυπριακά δεδομένα υπήρξε κάποια σκέψη που πίσω του. Συγυρισμένο spatially, μπένεις μέσα τζε ξέρεις ακριβός που πρέπει να πάεις. Η είσοδος φέρνει σε σε ένα τεράστιο void space που βλέπεις που την μια άκρια του χτιρίου μέχρι την άλλη άκρια. Ο τρόπος μετακίνησης ξεκάθαρος που την αρκή αφού ανοίετε μπροστά σου (στα αριστερά) ένα μακρύ railing σκαλιών που σε οδηγούν απο την ρεσεπσιον στο εστιατόριο κάτω και στα γραφεία πάνω. Στα αριστερά σου βλέπεις το exterior της αίθουσας θεάτρου, την οποιάν έκαμεν κυκλική τζε επεριτριγύρισε  την που ένα φωτισμένο διάδρομο με γυαλί σάνα τζε εν βιτρίνα που τα έξω τζε βλέπεις μέσα την θεατρική αίθουσα, η οποία πλέον παραλαμβάνει δικό της existence διαφορετικό που το υπόλοιπο κτίριο. Εθύμισεν μου λίον τούτο δαμε:

Φώτο: http://www.jrs.co.uk/case-studies/alternative-technology.aspx
Φώτο: Alex Randall (Public Domain)
που βασικά εν το εξωτερικό ενός auditorium ενός ινστιτούτου για sustainable technology στην Ουαλία. Τούτος όμως, εν εδημιούργησε το δέρμα του θεάτρου που πηλό, αλλά που μιαν επένδυση χαλκού την οποίαν μόνο τζαμε χρησιμοποιεί για να το διαφοροποιήσει. Πράμα που με φέρνει στο επόμενο ποιντ. Ο τύπος, επροσπάθησε να δημιουργήσει μιαν αληθοφάνεια με τα υλικά που χρησιμοποίησε (πράμα που μου αρέσκει, τζε συμφωνώ, άν τζε το τι είναι η αλήθεια τζε τι οι εν μεγάλο θέμα που εν αναλύω δαμέ)  αλλά επαράκαμεν το. Εμέτρησα ένα σωρόν υλικά. Έπεξεν με γυαλί, σίδερο, άσπρο γρανίτη, ξύλο, χαλκό, πέτρα (νε! Στην είσοδο είχε μέχρι και πέτρα) τζε τσιμέντο σε ένα κτίριο. Ήταν σαν την σαλάτα την ανακάτοτην. Τέσπα. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όμως (τζε ευτυχώς δηλαδή, επειδή με τόσα υλικά παρολίο να μεν ξεχωρίσω πού έθελε να δώκει σημασία τζε που οι) ήταν η θεατρική αίθουσα. Μπένεις μέσα τζε νιώθεις ότι είσαι σε nest πουλιού αφου ‘αγγάλιαζεν’ το ένα pattern που ξύλινα δοκάρια. Δαμέ ευτυχώς έπαιξε μόνο με ξύλο, τσιμέντο τζε τσας μέταλλο για να κάμει μιαν κυκλική αίθουσα, με την σκηνή στην ακρη περιτριγυρισμένη που ξύλο (σαν frame). Εντυπωσίασεν με το πόσο μικρή εφαίνετουν η αίθουσα, το πόσο κοντά εφαίνετουν η σκηνή, αλλα στην πραγματικότητα ούλα ήταν πιο μεγάλα απ’ότι εφαίνονταν. Έπεξεν όμορφα με το form. Δέτε τες φώτο που κάτω. Στες δύο άκριες της σκηνής, έβλεπες πολαπλές κολόνες που τσιμέντο με καμπυλωτό  σχήμα, που εδιούσαν την αίσθηση ότι μόνο το θέατρο υπάρχει. Ένιωθες ότι είσαι σε μια δομή ξεχωριστή που το υπόλοιπο χτίριο (Εν τα μόνα elements που μάλλον ο αρχιτέκτονας εν ήταν αληθοφανές με το υλικό του, αφού νομίζω τζίνες οι κολόνες έν ήταν δομικά στοιχεία στην κατασκευή) τζε γενικά εδιούσαν του ένα ωραίο στοιχείο. Έν μπορώ να πώ ότι ήταν καταπλυκτικό χτίριο, είδα τζε πιο ενδιαφέρουσα designs. Το τί μπόρω να πώ όμως είναι ότι έννεν ένα τετράγωνο, άχρωμο, πλωτό πράμα όπως συνήθως βλέπεις στην Κύπρο τζε ετράβισεν μου την προσοχή.
Τι?
Η παράσταση?
Α, νε, ήταν χάλια.
Φώτο: KythreotisArchitects 
Φώτο: ΘΟΚ/ Χρίστος Θοδωρίδης
Φώτο: KythreotisArchitects 
Υ.Γ. ΑΠΑΙΤΏ  Σχολιασμό για την ορθογραφία μου σε τούντο ποστ!

28 comments:

 1. Μπαίνω, φιλοσοφία, ναι, οικογενειακως, Καταπληκτικο, ενδιαφέροντα designs

  Έχει και κάποιες στην κυπριακη διάλεκτο αλλα βαριεμαι να τις διορθωσω. Γράφω απο iPad, και δεν έχω τόνους.

  Παρατήρησα ότι αρκετοί νεαροί έχετε θέμα με την ορθογραφία. Οφειλεται στο τι δεν κάνατε στο σχολείο;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ψάχνω τες λέξεις που ανάφερες.
   Α νε
   - Μπένουμε - Μπαίνουμε, σωστά
   - φυλοσόφκια - φιλοσόφκια? Υπάρχει τούτι η λέξει ενιγουέη?
   - Ου άσε, το ναι έγραψα το νε 6 φορές -.-
   - οικογενειακός- οικογενειακώς.. ούφου, έναν ομέγα
   - καταπλυκτικό - καταπληκτικο .. μάλιστα
   - ενδιαφέρουσα designs - γιατί εν λάθος τούτο ? Ο_ο
   Κοίταξε, αν διαβάσεις τα άλλα μου ποστς, δαμε (ελπίζω) έχω κάμει μιαν βήτα προσπάθεια! ΕΧΩ!! *κλέω στην γονιά*
   Στο σχολείο εκάμναμε ορθογραφεια.. στο δημοτικό.. Ε μετά επία σε ιδιωτικό αγγλικό. Οι πως έν εκάμναμεν ελληνικά, εκάμναμε.. Εν ξέρω ρε κουμπάρε, εν είμαι καλός με τες γλώσσες.. βασικά οι, άκυρο, μια χαρά είμαι με τες γλώσσες, εν η αλληνική ορθογραφία που έν μου έκατσε ποττε.. Τελίος Αγγλικά έν θελω να γράφω δαμέσα.. Ακούω συμβουλές.. βασικά νομίζω αξήζει άλλο ποστ τούντο θέμα.

   Delete
  2. Επειδή ειναι "τα" designs ειναι ας πούμε ουδέτερα δεν ειναι θηλυκά. Άρα τα ενδιαφέροντα σχέδια, αλλα η ενδιαφέρουσα παράσταση.

   Delete
  3. μα το θεο εσιειε ωρες που θελω να παιχτω..ΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΘΩΡΩ!ςΡΟΙΦΗΓΙΗ΄ςΠΓΙΞΡςΟΓ

   ΕΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΓΙ'΄ΑΥΤΟ ΕΝ ΣΚΑΜΠΑΖΕΙ ΠΟΥ ΟΡΘΟΦΡΑΦΙΑ! ΔΕΤΕ ΜΕ ΕΜΕΝΑ!

   Delete
  4. τζιε εγω του ιδιωτικου ειμαι τζιαι μια χαρα γραφω! χατε!

   Delete
  5. εσυ εισαι αξιος συχαρητηριων..ευγε παιδιν μου. εισαι αυτοδιδακτος...

   Delete
 2. Εμένα μου άρεσε η κεντρική σκηνή, δεν μου άρεσε καθόλου το φουαγιέ. Επίσης δεν μου άρεσε η παράσταση. Η ορθογραφία σου είναι εσκεμμένα τόσο κακή; Ειλικρινά τη θεωρώ απαράδεκτη με όλο το σεβασμό.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Η παράσταση ούτε εμένα. Χάλια.
   Κοίτα. Η κυπριακή διάλεκτος στες λέξεις εν εσκεμμένα. Τωρά όση ορθογραφία τερκάζει στες λέξεις που actually υπάρχουν στο ελληνικό λεξικό, οι, έννε εσκεμένα. Ειμαι ανορθόγραφος. Το αστίο κομάτι είναι ότι σε τούντο ποστ, επροσπάθησα (τζε επίστευκα) ότι είχα τα πιό λίγα ορθογραφικά … χα! εγελάστικα αλόπος.

   Delete
  2. ontws eveltiwthikes sta orthografika ara me esheis ennoia! se dkio mines enna sai dianooumenos tis ellinikis!
   deuteron einai oti ontws i parastasi en xalia!!!xa xa xa
   triton an jai en skampazw pou arxitektoniki aresen mou to description jai en evarethika na to dkiavazw.
   tetarton! apantw sto proigoumeno post gia to life of Pi. an den sinaksei oulla ta oscars enna shisw to magio mou! to fetino malista!

   Delete
  3. χαχαχα σε θκιό μήνες θα γράφω ποιήματα χρησή μου! χαχα τωρά πιος εν να τα θκιαβάζει τζε να μεν θέλει να με δέροι που τα λάθοι έν ξέρω.. Πάντος σίουρα οι η brenda τζε η κολόνα (ούτε η πρασινάδα.. ούτε ο ντρήμερ.. ) βασικά εν να σου τα διώ εσένα! Σύμφωνοι? :Ρ
   Ώσο για το τρίτο ποιντ, κοίταξε, τζε εγώ, 3 μήνες είμαι στη σχολή, εντζε είμαι αρχιτέκτονας. Το θέμα όμως είναι ότι ούλοι έπρεπε να έχουμε την γνώμη μας για το τί θα έπρεπε να είναι η αρχιτεκτονική.
   τέταρτο ΝΕ! ΝΕ ΝΕ ΝΕ ΝΕ! :Ρ

   Delete
  4. Ας πούμε δεν ξέρεις ότι το Ναι γράφεται με -ε και όχι με -αι; Δεν τέλειωσες σχολείο στην Κύπρο. Ειλικρινά σου το λέω με κάθε καλή πρόθεση ότι ο τρόπος που γράφεις είναι επιβλαβής και για σένα αλλά και για τους γύρω σου. Δεν πιστεύω ότι δεν έμαθες ότι το ναι παίρνει -αι, το δέρει ως ρήμα θέλει -ει και το γυαλί με -ι. Νομίζω δεν προσπαθείς να γράψεις σωστά. Επίσης νομίζω αν αφήσεις την Κυπριακή θα βοηθηθείς γιατί θα έχεις τον ορθογράφο. Τέλος πάντων είναι δικό σου μπλογκ και όπως θέλεις εκφράζεσαι αλλά είναι κρίμα ένας νέος μορφωμένος άνθρωπος να έχει τόσα ατοπήματα στο γραπτό του λόγο.

   Delete
  5. emm me olo ton sevasmo...give him some credit coz he is trying :) epeidi didaskw se idiotiko sas lew pws exoume para polles teties periptwseis pou apla agnooun tin elliniki giati areskontai pio polla stin aggliki pou tin vriskoun pio oikeia. den einai oti to kanoun epitides apla etsi leitourgoun. pisteuw oti to pezouni an mi ti allo to paradexetai kai prospathei. tespa den tha to paiksw eidhmwn tis orthografias tou pezounou. this is just an opinion

   Delete
  6. οι οι, υπόσχουμε σου, εν στην κύπρο που ετέλειωσα σχολείο! ΝΕ ΝΕ !
   :)
   googles word: "που προξενεί ή αναμένεται να προξενήσει βλάβη”
   ατε ολάν. μα δηλαδή αμμα συνεχείσω να μιλώ έτσι εν να βλάφτω τον κόσμο! Μαντα καλα.
   googles second word: "η ακατάλληλη για τις περιστάσεις και συνθήκες ενέργεια”
   α μάλιστα.
   ατε, τωρά σοβαρά. Εν είμαι τζε πολλά περίφανος για το ότι η ορθογραφεία μου εν χάλια, τζε το ότι συμπεριφέρεστε μου έτσι νομίζω βοηθά στο να προσπαθώ παραπάνο, αρα εν καλό. Έν ξέρω. Κάποιες φορές νιώθω ότι πρέπει να προσπαθήσω παραπάνο, άλλες ότι εν χρειάζετε. Τέσπα. Ατε κανει

   Delete
  7. μπρεντα εισαι φιλολογος?

   Delete
  8. Χαχαχα όχι καμιά σχέση! Δικηγόρος είμαι και μάλιστα απόφοιτη πρακτικού ;-) Απλώς λυπούμαι πολύ όταν βλέπω ένα τόσο καλό παιδάκι όπως μας προκύπτει το πεζουνάκι να κάνει τόσο τραγικά ορθογραφικά λάθη! Άσε σκέφτομαι να αρχίσω να του βάζω ασκησούλες :)))

   Delete
 3. Εν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Δοκίμασε να γράφεις πρώτα σε word(με ορθογράφο εννοειται) τζιαι μετά δαμέσα..


  Μπορεις να μου πεις/στείλεις ίνφο για το θέμα με τους πολύτεκνους;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Να μάθω περισότερα που την θκια πεζούνι τζε να σου τα μεταφέρω! :)
   Αν κάμω τούτο που μου είπες, εν να καταντίσω να μεν γραφω καθόλου.

   Delete
 4. λοιποοοοοοονν.. να μαι και μενα.
  την παρασταση εν την ειδα αλλα αφου εν η Ντενιση μεσα, πρεπει να ειναι καπως.
  ουτε το κτιριο το ειδα τζιε εν πιστεφκω οτι πρεπει ουλλοι να εχουμε μιαν ιδεα τι εν η αρχιτεκτονικη! τι ενομισετε οτι εισαστε τελοσπαντων;!
  για την ορθογραφια, σιουρα τουντο ποστ εν παρα πολλα βελτιωμενο. ταχα συγκρινε το με το πρωτο σχολιο του πεζουνου!
  ετελιωσα τζιε εγω το ιδιωτικο με τον πεζουνο. ξερω ορθογραφια τζιε τουτο εν κατι που ξεκινα που το δημοτικο. αν φυεις που το δημοτικο ανορθογραφος εν σχεδον σιουρο οτι εν εσιει σωτηρια.
  παρα να γραφει greeklish ή αγγλικα ας γραφει ανορθογραφα η γνωμη μου

  ReplyDelete
  Replies
  1. Δεν χουμίζουμε ότι οι αρχιτέκτονες είναι το κέντρο του κόσμου! βλακα! :Ρ Αλλα ζείς μέσα σε αυτό τζε πρέπει να σε εκφράζει. Εν social science με κάποιο τρόπο. Αν δεν έχουν οι ανθρώποι δική τους γνώμη για την αρχιτεκτονική που τους περιβάλει, τότε γιατί να υπάρχει?
   Πάντος, είσαι το πρώτο κομεντ που μιλά για το ποστ τζε οι για την ορθογραφεία. λολ (σχεδον)

   Delete
 5. εγώ είμαι η τελευταία που πρέπει να μιλά για ορθογραφία άρα θα σχολιάσω το άλλο το θεικό: 'Λαλούν σου, πέζει η Ντενίση μέσα σημαίνει εννάν καλό!' ..what? Ντενίση και καλό στην ίδια πρόταση? μόνο αν πείς΄'το τραίνο είναι πιο καλό στην ταινία απο την Ντενίση'!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. χαχαχαχαχα μα πού να ξέρω ο καημένος. Λαλούν Ντενίση Ντενίση.. Έντζε έξερα τζε εγώ πια εν τούτη! Τζαμέ το έμαθα.. τζε πως το έμαθα! Η ιρονία είναι ότι μόλις έμπηκε για πρώτη φορά στην σκηνή, εχιροκρώτησεν ο κόσμος… -.-
   Άσε που είχα τζε ένα τσούρμο γερόντισσες δίπλα μου να μου σχολιάζουν την κάθε της κήνηση τζε το κάθε της ρούχο. ΕΝ ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ ΠΟΥ ΕΘΌΡΟΥΝ ΑΛΟΠΟΣ.

   Delete
 6. χριστε μου ρε πεζουνε εν το πιο τραγικο ανορθρογραφο ποστ εβερ...εν θα του τα πρισω με τουτο ομως επρισανσε οι αλλοι

  Για το εργο ακουσα καλα λογια..κριμας που εφκικεν μαλακια. εθελα να την δω γιατι αρεσκει μου η μιμη.

  anw το κτηριο εγω ενε επιστεφκα οτι εν κυπρο ωσπου τζε ειδα το. εν υπεροχο.. :p

  ReplyDelete
 7. Εμείς ουδέποτε είχαμε δωρεάν εισιτήρια!! Τζαι μια χαρα πολύτεκνοι είμαστε -_-

  ReplyDelete
 8. να μία κλασική Ντενίση με τον συμπρωταγωνιστή που λέει η Ράνια:
  http://www.youtube.com/watch?v=XlBf40u0HgY

  ;-)

  σήμερα τζαι αύριο εν Λεμεσό τζαι εσκέφτουμουν σήμερα πως για την εμπειρία θα έπρεπε να δω μια παράσταση της... μετά ευτυχώς επέρασεν μου :-)))

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. ΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΓΕΛΩ ΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΨΣΨΣΑΔΩΨΖΧΑΣΧΑΧ

   Ευτυχώς που άλλαξες γνώμη μπάη δε ουέη!!!!

   Delete
  3. ευχαριστουμε για το λινκ! φιρμος φιρμος

   Delete
 9. η φάση που με φύρνει παραπάνω εν με το μαντηλούι, ανέμελα το πετάμε στον άνεμο και πάμε να αυτοκτονήσουμε ώιμε!! :-)))

  ReplyDelete